Zbliża się czas zbiorów kukurydzy na kiszonkę.

Tegoroczny sezon pod względem  opadów oraz temperatur był dla kukurydzy bardzo korzystny. Rośliny wykształciły bardzo dużo zielonej masy nierzadko osiągając przy tym ponad 3 metry wysokości – dla hodowców bydła mlecznego jest to bardzo ważne, ponieważ można już zaplanować bazę paszową dla zwierząt na kolejny sezon.

Bardzo ważnym czynnikiem podczas przygotowywania pryzmy jest jej odpowiednie ugniecenie oraz okrycie folią. Należy mieć na uwadze, że od początku wypełniania pryzmy do jej okrycia folią nie może minąć więcej niż trzy dni. Należy także każdą ułożoną warstwę surowca starannie ugnieść poprzez wielokrotne przejechanie po niej ciągnikiem. Ugniatanie powinno trwać około godzinę, tak, by do pryzmy nie dostało się zbędne powietrze.

Folia nie tylko chroni kiszonkę przed dostaniem się powietrza, uniemożliwiającego prawidłowy rozwój bakterii fermentacji kwasu mlekowego, ale również przed wodą opadową.

Market Rolniczy Minge szczególnie poleca folie pryzmowe polskiej firmy MARMA, które charakteryzują się bardzo dobrą jakością oraz wysoką odpornością na czynniki atmosferyczne.

Posiadamy w ofercie folie czarne, czarno białe oraz transparentne w różnych rozmiarach.

Zapraszamy do skorzystania z oferty na folie MARMA!